Bamboe vloeren en duurzaamheid

Bamboe bos Bamboe is een hernieuwbare grondstof

Mosoe bamboe vloeren, platen en andere producten worden gemaakt van Chinese reuzenbamboe, die in één jaar tot ruim 20 meter hoog groeit. Het is soort een enorme grasstengel die na een aantal jaren houtachtig wordt. Deze bamboe is duurzaam omdat hij heel erg snel groeit – in het voorjaar soms zelfs wel één meter per dag – en daarbij veel CO2 opneemt. Bij bomen duurt het vaak minstens 50 to 100 jaar voordat er gekapt kan worden, bij bamboe kan dat al na 4 tot 5 jaar.

Oogstleeftijd van bamboe en houtsoorten
Oogstleeftijd van bamboe en houtsoorten

De CO2 voetafdruk van bamboe

Doordat Bamboe tijden s de groei veel Co2 opslaat zijn massieve bamboe producten gegarandeerd CO2 neutraal of CO2 positief. Sommige vloerdelen worden opgebouwd met lagen ander materiaal zoals Hout of MDF, dan komt de CO2 voetafdruk minder gunstig uit.

CO2 voetafdruk van bamboe grafiek
CO2 voetafdruk van bamboe in vergelijking met andere bouwmaterialen. Bron: Moso.

Bamboe als alternatief voor tropisch hardhout

Gekapte bamboe stammenBamboe heeft houtachtige eigenschappen en is harder dan de meeste houtsoorten en is daardoor een goed en bruikbaar alternatief voor hout en tropisch hardhout. Bamboe is bijzonder geschikt voor vloerdelen, meubelplaten en na een thermische behandeling is bamboe ook geschikt voor buiten, dus voor rabat- of geveldelen en voor terras- of steigerplanken.

Zie ook: Hoe hard is een bamboe vloer?

Bamboe kap en ontbossing

Een bamboe plant bestaat niet uit één stengel maar uit een heel worstelstelsel waaruit verschillende bamboe stammen groeien. Bij  duurzaam beheer van het bamboe bos wordt elk jaar 20 tot 25% van de stammen gekapt. Door het regelmatig kappen blijven de bamboe planten zelfs gezond en blijven groeien. De kap van bamboe zorgt dus niet voor ontbossing, integendeel.

Bamboe heeft wel veel vocht nodig om te groeien. De Chinese bamboe bossen waaruit Moso zijn bamboe stammen haalt liggen echter in een gebied dat van nature ruim voldoende water heeft.

FSC certificering voor bamboe

FSC kent twee soorten certificering: voor duurzaam bosbeheer en voor de handelsketen.

Ten eerste is FSC is een keurmerk voor hout uit duurzaam bosbeheer. Nu zorgt de kap van bamboe – als er goed gekapt wordt -niet voor ontbossing, maar er was toch vraag naar een FSC keurmerk voor bamboe. Pas sinds 2008 kan bamboe (formeel is bamboe geen hout maar gras) ook FSC gecertificeerd worden.

Ten tweede is er naast een FSC keurmerk voor duurzaam bosbeheer ook een aanvullend FSC keurmerk van de Chain of Custody (CoC), waarbij alle schakels in de handelsketen (behalve agenten, transportbedrijven en detailhandel) gecertificeerd zijn, en waarbij de FSC producten apart gehouden worden van de overige productie.

Moso is CoC FSC gecertificeerd. Op aanvraag zijn FSC gecertificeerde bamboe vloeren en platen van Moso leverbaar. Het FSC keurmerk zit niet op alle Moso producten. Omdat FSC producten geschieden gehouden moten worden van de rest van de productie zijn bamboe producten met een FSC keurmerk vaak iets duurder.

Verantwoorde productie van bamboe

Alle Moso producten worden gemaakt door partijen en in fabrieken met een ISO 9001 certificering voor de kwaliteit, met een ISO 14001 certificering voor het milieumanagementsysteem en met een FSC certificering.

Bamboe en VOS of formaldehydeemissies

VOS staat voor Vluchtige Organische Stoffen, vaak wordt dit ook de formaldehyde-emissie genoemd. Een lage of geen emissie van VOS of formaldehyde is belangrijk voor een gezond klimaat binnen in huis of in kantoor. Met name spaanplaat heeft door uitstoot van ongezonde formaldehyde gassen een slechte naam gekregen. Formaldehyde kan onder andere voorkomen in lijmen en harsen, maar er bestaan ook formaldehyde-arme of -vrije lakken en lijmen. Omdat sommige bamboe producten verlijmd worden maakt het uit welke lijm er dan gebruikt wordt.

In Europa geldt de EN 717 norm voor de uitstoot van VOS. Als een product aan deze norm voldoet dan krijgt een product het E1 label. E0 betekent dat er geen waarneembare VOS uitstoot is. Alle Moso bamboe producten voldoen aan de E1 norm en sommige zelfs aan de E0 norm.

E0 en E1 label
E0 (geen) en E1 (heel weinig formaldehyde uitstoot) label.

Documentatie van Moso over bamboe en duurzaamheid