Wat kost een bamboe vloer?

De kosten van een bamboe vloer worden slechts deels – maar meestal wel voor het merendeel –  bepaald door de prijs van de bamboe vloerdelen. Maar dan ben je er nog niet. Zo is de materiaalprijs van bijvoorbeeld Bamboo Industriale relatief laag, maar wordt het door de arbeidsintensieve manier van plaatsen – er moet verlijmd en daarna een aantal maal geschuurd en gevuld worden – uiteindelijk toch een relatief dure vloer. En Topbamboo bijvoorbeeld  is al redelijk goedkoop, en het zwevend laten leggen van deze delen kost 11,- ipv 13,50 per m2, waardoor de voordeligste bamboe vloer wordt om te leggen.

Wat je in totaal kwijt bent aan een bamboe vloer wordt bepaald door:

  • de prijs van de bamboe vloerdelen
  • hoe je de vloer legt (zwevend of vol verlijmd)
  • de randafwerking (plint of afdeklat)
  • de bezorgkosten
  • het leggen (zelf leggen of laten leggen)

Het is vaak even puzzelen maar met het onderstaande verhaal kun je zelf ongeveer uitreken wat je in totaal kwijt bent voor een bamboe vloer.

De kosten van de bamboe vloerdelen

De prijzen van bamboe vloerdelen zijn bij ons ca. 40,- tot circa 70,- euro per m2 voor het reguliere assortiment, restpartijen zijn soms wel de helft goedkoper. Bamboe wordt verkocht per pak, het aantal m2 per pak kan verschillen per vloerdeel. Houd rekening met tot 5% zaagverlies ten opzichte van je netto oppervlak.  legger komt van tevoren inmeten, en kan je daarna precies vertellen hoeveel m2 vloerdelen en m1 randafwerking je nodig hebt. Klik hier voor de Moso bamboe vloeren prijslijst.

Je heb twee manieren om een vloer te leggen:

  • zwevend leggen: de vloer ligt als een plakkaat op de boden, de planken zijn wel onderling verbonden maar ze zitten niet vast op de bodem. Iets meer werking als met vol verlijmd leggen, maar je kunt de vloer wel weer makkelijker verwijderen.
  • vol verlijmd: de vloerdelen worden vastgeplakt aan de bodem. De vloer ligt als een huis, maar is wel moeilijk te verwijderen. Vol verlijmd leggen is gebruikelijk bij vloerverwarming omdat zo de warmte het beste doorgegeven wordt.

De kosten van de ondervloer bij zwevend leggen

Een ondervloer heb je alleen nodig bij zwevend leggen, niet bij vol verlijmen, want dan plak je de vloer direct vast op de bodem. Bij vol verlijmen heb je wel meer arbeidsloon en ipv kosten voor de ondervloer kosten voor de lijm, dit is meestal duurder dan zwevend leggen.

Bij Zwevend leggen heb je op je harde ondervloer altijd een zacht onderlaagje nodig: de ondervloer. Je hebt heel veel soorten ondervloer. Let op, als je onderburen hebt dan heb je wettelijk verplicht een 10dB voor lamelparket (let op, alleen gekeurd voor laminaat voldoet niet)  gekeurde ondervloer nodig. Wij leveren onder andere de Soundlayer 10 dB  TUV gekeurde foam ondervloer voor 4,50 per m2 , verkoop per rol van 15 m2. Een zware PU rubber ondervloeren (wel beter, maar helaas niet gekeurd voor 10 dB) van 2,8 mm dik kost 4,50 per m2, verkoop per rol van 10m2. De 1,2 mm dikke Heat Foil ondervloer is geschikt voor op vloerverwarming én heeft een 10dB keurmerk voor lamelparket, deze kost 6,- per m2 en wordt verkocht per rol van 15 m2.  Of 7 mm dikke ondervloer plaatjes van 2,50 per m2, verkoop per pak van 10,03 m2.

De kosten voor lijm en voorstrijkmiddel bij vol verlijmd leggen

Deze kosten heb je alleen als je vol verlijmd gaat leggen, niet als je de vloer zwevend gaat leggen. Als je vloerverwarming hebt wil je de vloer meestal volverlijmen, want dan geeft de vloer  de warmte het beste door omhoog.

Als je vol verlijmd gaat leggen is er soms voorstrijkmiddel nodig. Een voorstrijkmiddel zorgt er voor dat je bodem niet teveel vocht opzuigt (dan plakt de lijm niet meer) en bindt een gruizige/stoffige ondervloer zodat de lijm voldoende grip kan krijgen. Op cement bodems hoef je soms geen voorstrijk te gebruiken, bij anhydriet bodems wel. Als je het aanbrmegen van voorstrijk laat doen door de legger dan kost dat je ongeveer 4,- per m2 inclusief voorstrijkmiddel.

Als je een vloer wilt verlijmen op een bodem met houten planken dan moeten er eerst meestal platen op gemonteerd worden om een glad genoeg oppervlak te krijgen. Daar kun je dan op verlijmen zonder voorstrijkmiddel.

Meestal heb je ongeveer 1 kg lijm per m2 nodig bij vol verlijmen, bij het leggen van de flexibele Unibamboo en Flexbamboo wat minder.

Wij raden – zeker als je zelf legt – een ééncomponent polymeerlijm aan, bijvoorbeeld de BD-100 eencomponeent polymeerlijm van Blue Dolphin. Deze kost 6,50 per kg, verkoop per emmer van 10 kg. Een tweecomponent polymeerlijm geeft moeilijker te verwijderen vlekken dan een ééncomponent lijm.

De kosten voor de randafwerking (materiaal)

Er blijft altijd – zowel bij vol verlijmd als bij zwevend leggen – een kleine ruimte over bij de muur. Om die ruimte af te dichten is er randafwerking:

  • afdeklat, een liggende dunne bamboe van hetzelfde materiaal als de vloer, die kost 3,08 tot 3m61 per m1, of
  • plint, een staande MDF RAL 9010wit gelakte of een bamboe plint. Er zijn heel veel soorten plinten. Een MDF plint van 70×12 mm van RAL9010 wit gelakte MDF kost 2,60 per m1.

De kosten voor de afwerking van de vloer

Bamboe vloeren hebben net als hout een beschermlaag nodig, in de praktijk is dat lak of olie.

  • Als je gelakte bamboe vloerdelen hebt ben je meteen klaar, daar hoef je na het leggen niets meer aan te doen.
  • Voorgeoliede bamboe vloerdelen moet je na het leggen nog één keer nabehandelen met onderhoudsolie. Dat kost je ongeveer 1,- per m2 aan olie, en als je het laat doen ook ongeveer 1,- per m2 aan arbeid. Voorgeoliede delen kun je ook lakken, dat kan bijvoorbeeld met EcoWood 2K lak van Blue Dolphin. Dat doe je in 3 lagen, reken op ca. 6,- aan lak per m2, en als je het laat doen op ca. 6,- per m2 voor het werk.
  • Onbehandelde bamboe vloerdelen moeten nog gelakt of geolied worden.Als je een onbehandelde bamboe vloer in de olie zet reken dan op ongeveer 2,- aan olie per m2 en als je het laat doen ook op onegveer 2,- per m2 voor de arbeid. Een onbehandelde vloer lakken kost ongeveer 6,- per m2 aan lak (voor 3 lagen lak) en als je het laat doen ook nog eens ca. 6,- per m2 aan arbeid.

De kosten voor het vervoer

Bamboe vloeren zijn zwaar, zeker als je een redelijk oppervlak gaat leggen. Voor vervoer in en om Amsterdam moet je rekenen op ca. 1,50 per m2, met een minumum van 35,- euro. Bij kleinere vloeren combineren we bezorgingen. Neem voor een precieze prijsopgave contact met ons op.

Natuurlijk kun je je vloer ook zelf ophalen – na betaling en het maken van een ophaalafspraak – bij Moso of in onze Outlet als het een restpartij is. Dan zijn er uiteraard geen bezorgkosten. Let dan wel op de afmeting van de planken (Noble delen zijn bijvoorbeeld ruim 2 meter lang) en op het gewicht en het laadvermogen van je auto. Bij de vloerdelen kun je zien hoe groot ze zijn en wat een pak vloerdelen weegt.

Zie ook Je bamboe vloer laten bezorgen of zelf ophalen.

De kosten voor het laten leggen van je bamboe vloer

Wij leggen niet zelf maar we werken wel veel met een legger die de meeste van onze vloeren legt. Deze legger is een zelfstandig bedrijf, hij komt inmeten en rekent ook zelf met je af. Wel kunnen we een indicatie geven van wat hij rekent:

  • de vloer leggen
    • zwevend leggen: Topbamboo 11,- per m2, andere vloerdelen 13,50 per m2. Dit is inclusief plaatsen ondervloer, exclusief de kosten voor de ondervloer.
    • vol verlijmd leggen:
      • 18 euro per m2 voor de meeste vloerdelen, exclusief lijm
      • Bamboo Industriale leggen, inclusief lijm, vulmiddel en olie of lak afwerking, vanaf 50,- per m2, prijs op aanvraag.
      • Visgraat leggen vanaf 50,- per m2 inclusief lijm, prijs op aanvraag.
      • als er voorstrijk nodig is: 4,- per m2 incl voorstrijkmiddel
  • randafwerking plaatsen
    • afdeklat vastnagelen 3,- per m1
    • plint monteren met kit 6,- per m1
  • overige werkzaamheden volgens prijsopgave van de legger, bijvoorbeeld:
    • verwijderen oude vloer
    • inkorten deuren
    • verplaatsen meubilair
    • etc…

Natuurlijk kun je ook zelf al een legger geregeld hebben, of de vloer zelf leggen.

Voor een uitgebreid en persoonlijk advies ben je van harte welkom in de winkel.