Je bamboe vloer laten leggen of zelf leggen

Hoe makkelijk is het om je bamboe vloer zelf te leggen?

Als je je vloer zelf legt dan bespaar je je de kosten van de legger. En wij hebben de ervaring dat de mensen die zelf hun vloer leggen daar erg trots op zijn en dus zijn de vaak ook erg blij met hun vloer. Maar je moet het natuurlijk wel zelf kunnen én er de tijd voor hebben. Hoe moeilijk het zelf leggen van je bamboe vloer is hangt er van af of je je bamboe vloer zwevend of vol verlijmd gaat leggen, en of je een vloer hebt met een mes-en-groef verbinding of met een kliksysteem.

De bamboe vloer zwevend of vol verlijmd leggen

Als je je vloer vol verlijmd (vastgeplakt op de bodem, bv bij vloerverwarming) gaat leggen dan moet je eerst de lijm aanbrengen en dan daarop de vloerdelen aanbrengen, de kunst is om dan niet te veel met de lijm te gaan knoeien, want lijmvlekken zijn – vooral op onbehandelde vloerdelen –  soms lastig te verwijderen. En je moet ook nog een beetje tempo hebben want de planken moeten op de vloer voordat de lijm droog is. Hier moet je dus behoorlijk handig voor zijn.

Het zelf leggen van een Bamboo Industriale vloer, of van visgraat en hongaarse punt patroon of van een tapis vloer  is gespecialiseerd werk. Als je nu zelf timmerman bent dan kun je het proberen, maar anders raden we je echt aan om toch een legger te nemen die daar voldoende ervaring mee heeft.

Het zwevend leggen (de planken als een aan elkaar verbonden pakket liggen los op de ondervloer) is wat makkelijker, dat lukt de meeste mensen wel zelf als ze een beetje handig zijn.

Zie ook de leginstructies voor alle Moso bamboe vloer onderaan deze pagina.

Tip: gebruik bij het leggen van je bamboe vloer een afkortzaag met een scherp (nieuw) zaagblad, want bamboe en dan met name de density soorten zijn hard, als je een bot zaagblad gebruikt dan breken er stukjes uit de plank.

Je bamboe vloer laten leggen

Als je wilt kunnen we je een vloerenlegger aanraden, maar je kunt het natuurlijk ook helemaal zelf doen, of zelf een legger regelen. Wij werken veel met vader en zoon Paul en Nick van der Starre en hun team. Zij hebben veel ervaring met bamboe vloeren en zij leggen de meeste van de bamboe vloeren die wij verkopen, we kunnen ze dus van harte aanbevelen. Maar als je zelf al een vloerenlegger hebt gevonden is dat natuurlijk ook prima.

De leggers zijn een apart bedrijf. De legger komt zelf inmeten, maakt zelf offerte en je rekent het leggen met hem af.  De materialen (vloerdelen, plint of afdeklat, ondervloer of lijm, lak, olie etc) reken je met de winkel af. De legger meet altijd van tevoren de vloer op, en geeft dan het benodigde aantal vierkante meters door. Je hebt iets meer nodig dan je netto vloer oppervlak, meestal tot ca. 5 % extra,  i.v.m. zaagverlies, de legger kan dit goed inschatten. De legger kijkt bij het inmeten meteen ook of er nog zaken zijn die van belang zijn voor het leggen, zoals oneffenheden of vochtplekken. Zo kom je tijdens het leggen niet voor verrassingen te staan.

 

Luchtvochtigheid

Voor houten en bamboe vloeren is een luchtvochtigheid tussen de 40% en 70% nodig. In moderne woningen met CV kan het te droog zijn, net opgeleverde nieuwbouw woningen kunnen nog te vochtig zijn. We raden aan om de luchtvochtigheid te meten voordat de vloer gelegd wordt. Overigens is, behalve voor hout en bamboe, ook voor je gezondheid een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% aan te raden.

Als de muren gestuct zijn dan is het raadzaam om minstens 1 week te wachten met het legger van de vloer, anders is het nog te nat. Als er nog vochtplekken zichtbaar zijn in de stuc dan moet je niet gaan leggen.

Leginstructies voor alle Moso bamboe vloerdelen

Op de website van fabrikant Moso vind je een schat aan informatie over bamboe vloeren, onder andere een leginstructie per vloerdeel:

Zie ook: