Bamboe vloeren op vloerverwarming of -koeling

De meeste bamboe vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, de ene soort wat meer dan de andere. En het hangt van het type vloerverwarming of vloerkoeling af welke vloerdelen er geschikt zijn. De Rc-waarde van een bamboe vloer geeft in welke mate een vloer de warmte doorgeeft.

De Rc-waarde geeft aan hoe goed je vloer de warmte doorgeeft

Wat je moet weten is, is wat de maximale Rc-waarde van je vloer mag zijn. Des te hoger de Rc-waarde, des te moeilijker de vloer de warmte doorlaat. Dikkere vloerdelen hebben over het algemeen een hogere Rc-waarde. Bij een vloer die traag warmte doorlaat duurt het langer voordat de ruimte opwarmt, daarom wil je een vloer met een zo laag mogelijke Rc-waarde, en een zo dun mogelijk vloerdeel. Je aannemer of leverancier van je vloerverwarming of vloerkoeling kan je de Rc-waarde vertellen. Dit kan sterk verschillen, dus je moet dat echt navragen.

High density bamboe vloerdelen geven de warmte beter door dan de “gewone” side pressed en plain pressed vloerdelen, meerlaags vloerdelen geven de warmte slechter door dan vloerdelen die uit één laag zijn opgebouwd, en dunnere vloerdelen geven de warmte beter door dan dikkere vloerdelen.

De Rc-waarden van alle bamboe vloerdelen

Bamboo Industriale hd  Rc = 0,0392
Bamboo Industriale sp  Rc = 0,0558
Bamboo Supreme hd  Rc = 0,0471
Bamboo Supreme sp-pp  Rc = 0,0588
Topbamboo hd  Rc = 0,0542
Topbamboo sp-  Rc = 0,0591
Bamboo Solida hd  Rc = 0,0594
Bamboo Elite hd  Rc = 0,0784
Bamboo Elite sp-pp  Rc = 0,0882
Pure Bamboo hd  Rc = 0,0784
Pure Bamboo sp-pp  Rc = 0,0882
Bamboo Forest  Rc = 0,0872
Bamboo Noble hd  Rc = 0,1074
Bamboo Noble sp-pp  Rc = 0,1152
Bamboo Plex hd  Rc = 0,1407

Hierboven zie je de Rc-waarden van de verschillende bamboe vloeren bij vol verlijmd leggen. De te lager de waarde, des te beter de vloer de warmte doorgeeft. Bron: de productsheets van de verschillende bamboe vloeren van Moso. hd= high density bamboe; sp-pp betekent side pressed en plain pressed bamboe.

Vol verlijmd leggen

Voor een optimale warmtedoorgifte moet je de bamboe vloerdelen ook vol verlijmd leggen, dat wil zeggen de vloerdelen direct op de bodem plakken.

En zijn een aantal vloerdelen zoals Bamboo Supreme en aan Bamboo Industriale, die je alleen vol verlijmd kunt leggen.

Je kunt eventueel ook zwevend leggen (de vloer gelegd als los “zwevend” pakket) op een vloerverwarming, maar neem dan wel een ondervloer die beschikt is voor vloerverwarming. Het zwevend leggen van bamboe vloeren op vloerverwarming wordt niet gegarandeerd door Moso, maar in onze ervaring kan het met niet al te grote ruimten wel.

Bamboe vloeren die niet geschikt zijn voor vloerverwarming

Deze Moso bamboe vloerdelen zijn niet geschikt voor vloerverwarming:

  • Unibamboo
  • Flexbamboo

Informatie van fabrikant Moso over vloerverwarming

Zie Moso bamboe vloeren op vloerverwarming en -koeling.