Hoe hard is een bamboe vloer?

De meeste (plain pressed en side pressed) bamboe vloeren zijn iets harder dan eiken. De density (geperste) bamboe vloeren en Forest bamboe vloerdelen zijn zelfs harder dan de hardste tropische houtsoort.

De hardheid kan uitgedrukt worden in Brinell eenheden, daarmee wordt aangegeven hoe goed de vloer bestand is tegen indeuken met een stalen bal. Des te hoger de Brinell hardheid, des te harder de vloer.
De Unibamboo en Flexbamboo bamboe vloerdelen (latjes op een latex ondergrond) hebben een Brinell hardheid van 3. Alle side pressed en plain pressed bamboe vloeren (zowel caramel als naturel) hebben een Brinell hardheid van 4. Alle density vloeren en Forest bamboe vloerdelen hebben een Brinell hardheid van maar liefst 9,5 Brinell.

Hieronder een overzicht van de Brinell hardheid van verschillende houtsoorten en van verschillende bamboe vloerdelen:

Grenen 1,6
Berken 2,6
Bamboe, Unibamboo 3,0
Bamboe, Flexbamboo 3,0
Eiken 3,7
Kastanje 3,7
Beuken 3,8
Bamboe, side en plain pressed 4,0
Esdoorn 4,8
Merbau 5,3
Jatoba 5,6
Bamboe, Forest 9,5
Bamboe, density 9,5
Bamboo X-treme terrasdelen 9,5

 

Unibamboo en Flexbamboo
Brinell hardheid 3

Unibamboo (langwerpige of vierkante tegels) en Flexbamboo (op de rol) bestaat uit latjes bamboe op een latex (dus relatief zachte) ondergrond, dit zijn de minst harde bamboe vloerdelen. Harder dan grenen en berken, maar wel minder hard dan eiken.

 

Side pressed en plain pressed vloeren
Brinell hardheid 4

Alle side pressed (smalle latjes structuur) en plain pressed (bredere latjes structuur) bamboe vloerdelen, zowel de naturel als de caramel kleur, zijn iets harder dan eiken.

 

Density en Forest vloerdelen
Brinell hardheid 9,5

De density (high density) caramel en naturel vloerdelen, en de forest vloerdelen (buitenkant stam) zijn een stuk harder dan tropische hardhout soorten als jatoba en merbau.